Tigras Architectuur Tania Gijsenberg

Woning Gijsenberg

Deze bestaande bungalow van 1970 werd omgevormd tot een moderne hedendaagse woning. De woning kreeg een open plan waarin licht en ruimtelijkheid primeren.

Gelijkvloers is de oorspronkelijk indeling opengewerkt tot 2 ruime, in elkaar overvloeiende, leefruimtes. Op de bestaande structuur is een verdieping bijgebouwd, om er de slaapkamers badkamer en bureau onder te brengen. De relatie tussen binnen en buiten werd in bepaalde ruimtes sterk aangegaan en in andere bewust minder opgezocht.

Het licht en het binnenkomen van de zon, is elke dag en elk seizoen anders, wat een verrassend licht- en schaduwspel geeft in de woning.

Materialen

In de uitwerkingen van het project is gekozen voor de combinatie van een brut en warm palet van materialen en kleuren. In deze omgeving was het belangrijk om de woning te integreren op het terrein. Binnen is gewerkt met : gepolierde, leisteen en eikenhout.

Techniek

Doel was een zo goed mogelijke prestatie te halen op energetisch vlak.
Bij deze verbouwing is zwaar ingezet op energiezuinig bouwen. Qua isolatie is gewerkt naar een passief niveau met 20cm isolatie in de vloer en muren en 30cm op het dak. De luchtwissels zijn beperkt tot 2.15 wissels/u (n50 waarde) door de goede luchtdichting.
Ook de details van de koude bruggen werden verzorgd in de bouwfase.
Verwarmen gebeurd door middel van een hoogrendement condensatieketel, gelijkvloers is er vloerverwarming, in het tussenseizoen zorgt de kachel voor een efficiënte bijverwarming. Sanitair warmwater wordt geleverd door de zonneboiler met heathpipes.

Door deze globale aanpak komt de woning dicht in de buurt van een laagenergie woning.
K peil = 27 (wettelijke vereist bouwaanvraag 40)
E peil = 42 (wettelijk vereist bij bouwaanvraag70)
Jaarlijkse netto energiebehoefte 36 kwh/m² (wettelijk vereist bij bouwaanvraag 70)

Bouwjaar 2012-2013

 

© 2023 Tigra Architectenbureau VOF - Harentstraat 4 - 2820 Bonheiden - Tel. 015 63 37 78 - GSM 0494 58 44 11 - info@tigras.be

Site by Ramdesign